AK Parti İstanbul’da makas değiştiriyor: İlçe mitingleri, daha siyasi bir kampanya
ANKARA – Yerel seçimlere 25 gün kaldı. Her yerel seçimde olduğu gibi bu seçimde de kamuoyunun ve medyanın odağında İstanbul var. Hatta belki de her yerel seçimde olduğundan daha fazla İstanbul konuşuluyor. Zira pek çok siyasetçi, siyaset bilimci, gazeteci; İstanbul seçiminin sonucunun Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda ortaya çıkacak siyasi tabloya etki edeceği yorumunu yapıyor.
Bu sebeple seçim takvimi işlemeye başladığından bugüne kadar İstanbul seçimi medyada pek çok boyutuyla konuşuldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul planları, seçim sonucunun CHP'de bir yönetim değişikliğine sebep olabileceği, CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu'nun siyasi geleceği, DEM ve Yeniden Refah etkisi ve daha pek çok başlık her yönüyle ele alınıyor.
SİYASETİN GÜNDEMİ KURUM'UN GAFLARI MI?
Ancak son bir haftadır tüm bu başlıkları geride bırakan bir konu var, AK Parti'nin adayı Murat Kurum'un gafları. Son birkaç gündür bu başlığa 'Kurum'un horon tepmesi', 'Kurum'un seçim şarkısında oynaması', 'Kurum'un şarkı söylemesi', 'Kurum'un ilçeleri karıştırması', 'Kurum'un protestoyu destek sanması' gibi başlıklar da eklendi. Televizyon kanallarındaki yorumcular da Kurum'un ilgili görüntüleri üzerine yorumlar yapmaya, Kurum'u gafları ve horonu üzerinden eleştirmeye başladı. Öyle ki Kurum'un bu halleri İstanbul seçiminin ana gündemi haline geldi.
İSTANBUL SEÇİMİ VE KURUM'UN HORONU
Peki, Kurum'un seçim çalışmaları sırasında kurduğu hatalı cümleler, yaptığı gaflar seçim sürecini nasıl etkiler? Kurum'un üst üste gaflar yapması, rakibi İmamoğlu kadar iyi bir hatip olmaması, iyi horon tepmemesi, kimilerine göre "komik" olan bir takım görüntüler vermesinin seçmen üzerindeki etkisi ne olur?
KURUM, AK PARTİ SEÇMENİNİN İSTEDİĞİ ADAY PROFİLİ
Seçmenleri bir bütün olarak değerlendirmemek gerektiğini ifade eden Bulgu Araştırma Başkanı, Siyasal İletişim Uzmanı Semih Turan, "Kurum'un karşılık bulduğu, 'İstediğimiz aday profili budur' diyen bir AK Parti seçmen kitlesi var. Biz bazen araştırmalarımıza katılanlardan kişiselleştirmelerini isteriz; 'Size neyi temsil ediyor' diye sorarız. Bu bağlamda Murat Kurum'un AK Parti'nin standart aday profiline uygun olduğunu söyleyebiliriz" dedi.
KURUM AK PARTİ DIŞINDAKİ SEÇMENİN OYUNU ALAMIYOR
AK Parti seçmeni için uygun bir profili olsa da, sadece bu profilin Kurum'un yerel seçimleri kazanması için yeterli olmadığının altını çizen Turan, “Sadece kendi seçmeninizin oyunu almakla yerel seçimlerde kazanamıyorsunuz. Diğer seçmen gruplarının da oyunu almanız gerekiyor. Kurum'un bu anlamda problemi var” diye konuştu.
'AK PARTİ'DE AŞAĞIDAN ADAY YETİŞMİYOR'
Kurum'un AK Parti seçmeni dışındaki seçmenlere ulaşamamasının Kurum'a özgü bir problem olmadığının altını çizen Turan, “AK Parti'nin ve bütün dünyada 'lider partisi' olarak tanımlanan tüm sağ partilerin açmazı bu; tek adam partisi olmak. AK Parti'de de bundan dolayı aşağıdan aday gelmiyor, yetişmiyor. Sahaya çıkıp kampanya yapacak Ekrem İmamoğlu ya da Mansur Yavaş profilinde adaylar çıkmıyor. Bundan ötürü de yerel seçimlerde genelde zorlanıyor. 2019'da da bunu gördük" diye konuştu.
'KURUM'UN KAMPANYASI ZAYIF KALDI'
Murat Kurum'un hayatının bürokraside geçtiğini, bakanlık yaptığını hatırlatan Turan, “Siyasi bir karşılığının olmadığı görüldü. Kampanyası çok zayıf kaldı. Kampanyaya başladıktan sonra adayların oy artırması beklenir ama Kurum'da tam tersi oldu, bir eksilme görülüyor. Çünkü AK Parti'nin dışında kalan seçmen grubuna hitap etmiyor ve orada karşılık bulmuyor" ifadelerini kullandı.
'KURUM'UN GAFLARININ ÜZERİNE GİDİLMESİ SEÇMENİN KONSOLİDE EDEBİLİR'
Kurum'un son dönemde gündemde yer eden gaflarına ilişkin de Turan, bu gafların seçim sonucunu keskin biçimde etkilemesinin söz konusu olmadığını söyledi. Turan, Kurum'un gafları ve son dönemde çok konuşulan görüntülerine ilişkin şu değerlendirmelerde de bulundu:
"Bu gafların üzerine fazla gidilmesi karşı tarafı; Kurum'a, AK Parti'ye inanan, güvenen seçmen kitlesini öfkelendirebilir, konsolide edebilir. Murat Kurum'un bu gaflarının üzerinde tabir-i caizse 'tepinmek' karşı kampanya için olumsuz sonuçlar doğurabilir."
'KURUM BİR TEKNOKRAT AMA SİYASETİN CİLVELİ TARAFI DA VAR'
Murat Kurum'un siyasete bir teknokrat olarak girdiğini ifade eden GENAR Başkanı İhsan Aktaş, “Kurum, İstanbul'un trafikle, depremle ilgili sorunlarına çözüm üretecek teknik bir aday olarak geldi ama tabii siyasetin cilveli bir tarafı da var, polemikler var" dedi.
Kurum'un bürokrasi ve bakanlık geçmişinin ardından siyasete girdiğini belirten Aktaş, “Bu kadar hızlı ve sert bir şekilde siyasete giren bir aday için ufak tefek gaflar çok normal. Koca bir kampanyayı sırtlanmış, günde 10 yerde konuşuyor ve böyle gaflar olabiliyor. Bu gaflar üzerine politika kurulmaz" ifadelerini kullandı.
'BUNDAN SONRA AK PARTİ İL BAŞKANLIĞI ROL ÜSTLENİYOR'
Kurum'un kampanyasının hızlı başladığını ama son günlerde bir durağanlık yaşandığını söyleyen Aktaş, “Bu hafta AK Parti, ilçelerde miting yapma kararı aldı. Bu kararla birlikte yeniden bir motivasyon dönemine girildi. Diğer taraftan da İmamoğlu kendi kampanyasını yürütüyor ve herkes birbirinin noksanı üzerine gidiyor. AK Parti, 'İmamoğlu başarısız' diyor. İmamoğlu, 'Biz başardık, başarılıyız' diyor. Karşılıklı birbirlerini yoklayarak gidiyorlar. Bundan sonraki süreçte Kurum'un gaflarından ziyade teknokratlıktan gelip siyasete girmiş bir aday göreceğiz. AK Parti İl Başkanlığı da rol üstleniyor burada” diye konuştu.
'BİR SİYASETÇİNİN BAŞINA GELEBİLECEK EN KÖTÜ ŞEY'
Siyasal İletişim Uzmanı İbrahim Uslu ise Kurum'un son dönemdeki gaflarının seçmen üzerinde net bir etkisinin olacağını söyledi.
Uslu, şöyle konuştu: “Eğer seçmen bir siyasetçiye güven duymuyorsa ve onu biraz küçümsemeye başlıyorsa -daha önce Yıldırım Akbulut, Binali Yıldırım'da oldu- insanlar o siyasetçiyi gayri ciddi buluyorlar. Bu bir siyasetçinin başına gelebilecek en kötü şey.”
'BU KADAR GAYRICİDDİ BİR İNSANA DİĞER SİYASİ PARTİLERİN SEÇMENİ NEDEN OY VERSİN?'
Sadece partisinin oylarını almanın Kurum'a yetmeyeceğini MHP'nin ve kendisine oy vermeyen seçmenin de oylarını alması gerektiğini belirten Uslu, “Şu anki hâliyle buna imkan yok. Bu kadar gayriciddi bir insana diğer partilerin seçmenleri neden oy versin?” diye sordu.
'ERDOĞAN'IN ÇALIŞMASI DA YETMEZ'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul'da yapacağı yoğun bir seçim çalışmasının da yeterli olmayacağını ifade eden Uslu, “Erdoğan tek başına partisinin tüm oylarını toplasa bile üzerine ilave oy koyması lazım ama orada da sorun yaşar. Diğer partilerin seçmenleri ve MHP seçmeninin bir kısmı Kurum'a oy vermezler” dedi.
'SİYASETÇİ ELBİSESİ ÜZERİNDE EĞRETİ DURDU'
Kurum'un teknokrat kimliğinin bundan sonra etkisinin olmayacağını söyleyen Uslu, “Teknokrat, bürokrat kimliği ile kalsaydı başarılı olurdu. Kampanya planlanırken bu doğru bir stratejiydi. Sadece İstanbul konuşacak olması, siyaset konuşmaması olumluydu. Ama 'Sadece İstanbul konuşacağım' dedi, mesele bir anda Gazze'ye ve Kandil'e ulaştı. Oysa teknokrat olarak kalsaydı, verilerle konuşsaydı sonuç alırdı. Siyasetçi elbisesi üzerinde eğreti durdu.”