BURSA – Bursa’nın Mudanya ilçesi Güzelyalı Mahallesi’nde AK Parti’li Alinur Aktaş yönetimdeki Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından seçime bir ay kala sahil düzenleme çalışmaları başlatıldı. Yürütülen çalışmayla deniz doldurulup, denize girilen kumsal alana beton dökülerek kıyı yükseltiliyor. Denize girilecek plaj alanı yok ediliyor.
3621 sayılı Kıyı Koruma Kanununa göre kıyılar doğal ve kültürel özellikleri gözetilerek koruma altına alınıyor. Kıyı ve sahil şeritlerinden yaralanmada öncelikle kamu yararının yani vatandaşın kullanımının gözetilmesi belirtiliyor. Ancak Güzelyalı sahil düzenlemesinde beton dökülerek yükseltilen sahil şeridi ile kumsalın ortadan kaldırılması halkın denizle irtibatını kesiyor. Bu durum yönetmeliğe aykırılık oluşturuyor.
‘ÖNCEKİ DÖNEM BELEDİYE PALAS PANDIRAS İŞE GİRİŞTİ’
Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Güzelyalı’daki sahil düzenlemesine ilişkin belediye olarak bir bilgilerinin olmadığını söyledi. Dalgıç, “Tam seçim öncesinde önceki dönem Büyükşehir Belediyesi tarafından palas pandıras bir işe girilmiş vaziyette. Tam yaz öncesi, insanlar yazlığa gelecek orası feci durumda. Toz, toprak… Projenin tam olarak ne olduğu belli değil. Kamuoyuyla paylaşılmış bir proje değil” diye konuştu.
Önceki dönem AK Partili belediyenin kendileri ile iletişimi olmadığı için projenin ne olduğunu bilmediklerini aktaran Dalgıç, “Bizim elimizde bir proje yok. Bir rivayete göre ihale olmaksızın davet usulüyle işin verildiği. Orada zaten çok az kalan sahil şeridi şu anda yok olmuş vaziyette. Yapılan iş kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında yapılan bir iş. Kumsalın üzerine bir duvar yapılıyor. Önceden dar da olsa bir plaj vardı ama artık bir plaj yok” açıklamasında bulundu.
‘SAHİLLERİN TASARRUFUNU ALMAK İSTİYORUZ’
Yeni Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in konuyu araştırdığını, olumsuz bir durumda müdahale edeceklerini söyleyen Dalgıç, Büyükşehir Belediyesi’nden sahillerin tasarrufunu almak istediklerini belirtti. Dalgıç, “Yatırımları, temizliğini, plajların düzenlemesini, çay bahçelerinin düzenlemesini biz yapalım istiyoruz. Kentsel tasarım müdürlüğümüz sahil şeridiyle ilgili çalışmalar yapıyor. Eğer Büyükşehir Belediyesi meclis kararıyla bize yetkiyi devrederse biz daha kullanışlı yerler yapmak istiyoruz. Biz bir sahil kasabasıyız. Sahillerimizle var olmalıyız ama tasarrufu bizde değil. Bu yasanın da tuhaflığı” diye konuştu.
‘UYGULAMALI İMAR PLANININ OLMADIĞI SÖYLENİYOR’
Mudanya’da Maliye Müdürlüğü olarak görev yaptığı altı yılda kıyılardaki otel ve işletmelerin yapılaşmasına engel olduğu için sürgün edilen Yavuz Emre, düzenlemelerin yönetmeliklere uygun olmadığına dikkat çekti. Güzelyalı sahilinde devam eden çalışmayla kıyının doğal yapısının bozulduğunu söyleyen Emre, “7-8 metre kumsal alanı doldurmuşlar. Kıyı şeridi doldurularak deniz ile halk arasına set çekiliyor. Kıyı kanunu uygulanmadan sanki bu bölge özel bir kişinin mülkiyetindeymiş gibi derin kazılar, dolgular, çay bahçeleri yapıldığını görüyoruz. 20 metre uzunluğunda kumsalı yol yapıyorlar” dedi.
Emre, kıyı kanununa göre yayımlanan yönetmeliklerle kıyı kenar çizgisi içerisindeki yapılaşma yasaklanmasına rağmen önceki dönem Büyükşehir belediyesinin yönetmelik hükümlerini uygulamadığını belirtti. Mudanya’da yapılan sahil düzenlemesinin de kanunsuzca yapıldığını, aynısının şimdi Güzelyalı sahilinde yapıldığını kaydeden Emre, “3194 sayılı imar kanununa göre de uygulamalı imar planının olmadığı söyleniyor. Kendi kafalarına göre yapıyorlar” ifadelerini kullandı.
GÜNDEM
27 Aralık 2024SPOR
27 Aralık 2024GÜNDEM
27 Aralık 2024SPOR
27 Aralık 2024SPOR
27 Aralık 2024GÜNDEM
27 Aralık 2024GÜNDEM
27 Aralık 2024