Mülteciler, Kıbrıs’taki Yeşil Hat’ta mahsur: ‘Onurlu yaşam koşullarına erişimleri yok’

LEFKOŞA - Kıbrıs'ta, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Kıbrıs Cumhuriyeti'ni ayıran Yeşil Hat'ta onlarca mülteci mahsur kaldı. Bu mülteciler, Kuzey Kıbrıs topraklarından Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kontrolündeki bölgelere geçmeye çalışırken ara bölgede mahsur kaldı. Mahsur kalanlar arasında Afganistan ve Irak gibi ülkelerin vatandaşları bulunuyor.

Sayısı şu an en az 27 olan bu grup, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bölgelerine geçmesine izin vermediği için iltica başvurusunda bulunamıyor. Kıbrıs Cumhuriyeti, mültecilerin topraklarına geçmesine izin verme konusunda şimdilik olumsuz bir tavır sergilerken bu durum uluslararası kamuoyunda tepki çekiyor. Birleşmiş Milletler (BM) diplomatik yollardan Kıbrıs'ın bu tutumuna tepki göstermiş durumda.

40 DERECE SICAKTA YAŞAM MÜCADELESİ

Kıbrıs'ı etkisi alan aşırı sıcaklar altında onlarca mülteci, ara bölgede, Aglantzia (Eğlence) – Geri bölgesinde kurulan çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor. Hava sıcaklıklarının 40 dereceye yaklaştığı bu dönemde, mülteciler aşırı sıcaklar altında büyük zorluklar yaşıyor.

Kıbrıs Rum medyasına yansıyan son bilgilere göre, mülteci grubu içerisinde refakatsiz çocuklar da bulunuyor. BM, mültecilere destek sunmaya çalışsa da bu yardımlar yetersiz kalıyor. Çadırlarda yaşayan mülteciler, yiyecek, su ve sağlık hizmetleri gibi temel ihtiyaçlarını güçlükle karşılıyor.

Kuzey Kıbrıs'tan konu ile ilgili olarak henüz aydınlatıcı bir açıklama yapılmış değil. Bu durumun çözümü konusunda bir adım atılıp atılmayacağı belirsizliğini koruyor. Mültecilerin durumu her geçen gün daha da zorlaşırken, uluslararası toplum bu konuda acil bir çözüm bekliyor.

BM'DEN UYARI: SÜRATLE İLTİCA PROSEDÜRLERİNE YÖNLENDİRİLMELİLER

Kıbrıs Haber Ajansı, konu ile ilgili haberinde, Kıbrıs'taki BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ofisinin sözcüsü Katja Johanna Saha'nın açıklamalarına yer verdi. BM'li yetkili diplomatik bir dille konunun aciliyeti hakkında yetkililere uyarılarda bulundu.

"UNHCR, Kıbrıs toprağındaki sığınmacıların başvurularının kaydedilmesi ve iletilmesi ve ayrıca belirlenmiş kabul düzenlemelerine yönlendirilmesi gerektiğini öngören ulusal ve AB İltica mevzuatı kapsamında süratle ulusal iltica prosedürlerine yönlendirilmesi gerektiğini hatırlatmak istemektedir" diyen Saha, Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNFICYP) aracılığıyla ve UNHCR iş birliğiyle yiyecek, su, sanitasyon, hijyen ve giyim olanakları sağlanmasına rağmen, sığınmacıların çadırlarda aşırı sıcak hava koşullarına maruz kaldığını, onurlu yaşam koşullarına erişemediklerini ifade etti.

Saha, "Bölgede mahsur kalan sığınmacıların ulusal iltica prosedürlerine yönlendirilmemesi durumunda, düzensiz olarak bölgeye geçtikleri için suçlu muamelesi görmeleri ve haklarında sınır dışı kararı verilmesi nedeniyle Kuzey Kıbrıs'a geri gönderilmeleri halinde, bu kişilerin ardışık geri göndermelere maruz kalma riski bulunmaktadır" diye ekledi.

Saha, iltica prosedürlerine erişimin her zaman sağlanması gerektiğini ve onurlu yaşam koşullarının, uluslararası, Avrupa Birliği (AB) ve ulusal hukuk gereği, geri göndermeme ilkesi ve iltica talep etme hakkı ile uyumlu olarak sağlanması gerektiğini vurguladı.

'KUZEY'E DÖNÜN' ÇAĞRISI

BM'nin uyarısına rağmen Kıbrıs Cumhuriyeti makamları ara bölgedeki son durum ile ilgili katı tutumunu sürdürüyor. Gelen son bilgiler Kıbrıslı yetkililerin mültecilere "Kuzeye geri dönün" çağrısında bulunmaya devam ettiklerini gösteriyor.

Lefkoşa bir yandan da ara bölge üzerinden gerçekleşen mülteci geçişlerinden endişe duymaya devam ediyor. Lübnan kıyıları üzerinden yeni bir mülteci dalgası ile karşı karşıya olan Kıbrıs, Yeşil Hat'taki mülteci krizinin yeniden kötüleşebileceği olasılığı üzerinde duruyor. Bu bağlamda, Kıbrıs Cumhuriyeti, AB'den yardım talep ediyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)