Ömer Bolat: Fiyat denetimlerini artırdık, stokçulukta cezalar yükselecek

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, fahiş fiyatlarla ilgili denetimleri artırdıklarını, stokçuluğun cezasının yükseltileceğini söyledi.

CNN Türk yayınına katılan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "1973 ile 2003 yılları arasında enflasyonla boğuştu. 2004 yılında AK Parti tek haneli rakamlara düşürdü. Yıllarca bu tek hanelerde devam etti. Ama 2020'de patlak veren salgın krizi gıda başta olmak üzere stokçuluk karaborsacılık türü olaylar hortladı" dedi.

"Bütün dünya gibi biz de yüksek enflasyonist süreçle karşı karşıya kaldık" diyen Bolat, "Karantina döneminden sıkılan insanlar kendisini dışarı attı. Bu durumda da talebin aşırı artması ile bu fiyatlar arttı. Rusya-Ukrayna savaşında enerji fiyatlarında, petrolde 2 kat artış oldu. Vatandaşlarımızın memur ücreti, asgari ücretler, çiftçi ödenekleri enflasyonun üzerinde artırıldı. Stokçuluk karaborsacılıkla ilgili yoğun denetim başladı. Uygulamalar hızlı bir şekilde devreye alındı. Otomobil piyasasındaki fiyatlarla çetin bir mücadeleye girdik. Bizim dönemimizde de denetimler yoğunlaştırıldı" ifadelerini kullandı.

Yeni bir yasal düzenlemenin Meclis'e sunulacağını söyleyen Bolat, "Aldatıcı reklam, zararlı ürün satışları yapanlara cezalar kesiliyor. Biz cezaların artırılması ile ilgili çalışma yaptık. Parlamentoya sevk edilecek yakın zamanda. Alt sınır uygulamasında 2020'de 10 bin lira idi. 2024'te 52 bin oldu biz 80 bin olmasını talep ettik. Önemli olan uygulamaları tavizsiz yapmaktır. Alt ceza sınırı 100 bin idi stokçulukta bunu da 800 bin liraya yükselteceğiz. Üst sınır ise 2 milyon yazıyor şu an, teklifimiz ise 11 milyon liraya çıkarılması. Geçici kapatma uygulaması da teklifimiz arasında. 10 güne kadar kapatma cezası talep ettik" diye konuştu.

'TÜRKİYE, İSRAİL'E JET YAKITI SATMIYOR'

İsrail'e jet yakıtı satıldığı iddiasını reddeden Ömer Bolat, şunları söyledi:

"İsrail'in ateşkese yanaşmaması BM'nin aldığı ateşkes kararı ve Gazze'ye yönelik tutumu karşısında, Türkiye'nin yardımlarını engelleme çabaları üzerine 1019 kalem üründe ihracata müsaade etmeme kararını aldık. Bu dünyada büyük ses getirdi. Gazze'ye yardımın açılması ve İsrail'i sıkıştırmak ile dünyaya bir mesaj vermek istedik. İsrail'e ambargo kararı alan tek ülke Türkiye. 54 ürün grubu tespit edilirken listede jet yakıtı, uçak benzini başlığı görünce hemen aldığımız karar karşısında İsrail konusunu seçim öncesi oy istismarcısı yapan partilerin önemli bir aracı ellerinden alındı. Büyük bir yalan uydurdular. Sosyal medya gibi lağım çukurunda iftiralar oluyor.

Türkiye, İsrail'e jet yakıtı satmıyor. Ekim-Kasım aylarında Antalya gibi turistik yerlerde uçaklarına yakıt aldılar. 800 bin İsrailli turist geldi bize. 25 bin dolarlık uçak yakıtı almışlar. Bir başka firma 25 bin dolarlık yakıt almış. Toplam 109 bin dolarlık yakıt alınmış. Acımasızca ve vicdansızca suçlamalar yaptılar. Israrla yalana devam ettiler. İftiranın ne demek olduğunu dini hassasiyeti olanlar iyi bilir. Allah ıslah etsin diyorum. Bunlar turistik uçaklardır ve askeri uçak değildir. Ocak, Şubat, Mart aylarında 910 dolarlık benzin verilmiş. Herhalde bir özel uçak. Bu ticaret özel şirketlerin ticareti. Birazcık ar duyguları varsa bu iftiraları atanların halkımızdan özür dilemesi gerekir."

(EKONOMİ SERVİSİ)