Uluslararası Adalet Divanı (UAD), İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyinde yerinden edilmiş yüz binlerce Filistinlinin sığındığı Refah kentine saldırı planı nedeniyle Güney Afrika’nın talep ettiği yeni tedbirlere ilişkin kararını açıkladı. UAD, 26 Ocak 2024’te hükmettiği altı tedbir kararının Refah da dahil olmak üzere Gazze Şeridi’nin tamamında geçerli olduğunu vurguladı ancak ilave geçici tedbirlere gerek görmedi.
İsrail’in Refah’a saldırı planı hakkında Avrupa Birliği (AB), Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD’den de uyarılar gelmeye devam ederken, ABD basını, Başkan Joe Biden Gazze’de ‘ateşkes için bastırsa da’ ABD’nin İsrail’e silah göndermeyi planladığını aktardı.
UAD: TEDBİRLER DERHAL VE ETKİN ŞEKİLDE UYGULANMALI
Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, UAD, dün resmi X (eski adıyla Twitter) hesabından da paylaştığı yazılı açıklamada, Gazze’de durumun çok vahim olduğunu, İsrail’in geçici tedbirleri derhal ve etkin şekilde uygulaması gerektiğini bildirdi. Karara ilişkin yapılan yazılı açıklamada, UAD’nin 26 Ocak 2024’te hükmettiği altı tedbir kararının Refah da dahil olmak üzere Gazze Şeridi’nin tamamında geçerli olduğunu belirtilerek ‘ihtiyati tedbirlerin derhal ve etkili bir şekilde uygulanmasının gerektiği’ belirtildi.
Gazze Şeridi’nde ve özellikle de Refah’ta yaşanan son gelişmeleri ‘çok vahim’ olarak nitelendiren Divan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in İsrail’in Refah’a saldırma hazırlığı ile ilgili, “Halihazırda mevcut olan insani kabusu çok ciddi bir şekilde büyütür ve tarifsiz bölgesel sonuçlar doğurur” şeklindeki uyarısını hatırlattı.
İlave tedbirlere gerek görülmediğini kaydeden UAD, Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin güvenliğini sağlama yükümlülüğü olduğunu vurguladığı İsrail’in Soykırım Sözleşmesi’ne ve tedbir kararlarına tam olarak uymak zorunda olduğu uyarısında bulundu.
Güney Afrika, İsrail’in Refah kentine planladığı saldırının ortaya çıkaracağı büyük çaplı öldürme, zarar verme ve yıkım eylemleri sebebiyle 13 Şubat’ta UAD’den acilen yeni tedbirlere hükmedilmesini talep etmişti. Başvuruda, İsrail’in Refah’a planladığı saldırının hem Divan’ın 26 Ocak tarihli ihtiyati tedbir kararlarının hem de Soykırım Sözleşmesi’nin ciddi ve telafisi mümkün olmayan şekilde ihlal edilmesi anlamına geldiği belirtilmişti.
AB’DEN ‘REFAH’ UYARISI: İNSANİ DURUMU DAHA DA KÖTÜLEŞTİRİR
AB Dış İlişkiler Servisi’nden yapılan yazılı açıklamada da Refah bölgesinde bombardımanlardan kaçarak sığınan bir milyondan fazla Filistinlinin bulunduğu belirtilerek İsrail’in bölgeye saldırı planından ‘büyük endişe duyulduğu’ belirtildi. İsrail’e Refah’a yönelik saldırı yapmaması çağrısında bulunulan açıklamada, olası saldırının ‘felaket boyutunda olan insani durumu daha da kötüleştireceği ve acil ihtiyaç duyulan temel hizmetler ile insani yardımın sağlanmasını engelleyeceği’ uyarısı yapıldı.
Açıklamada, “AB, uluslararası insancıl hukuk doğrultusunda tüm sivillerin her zaman korunmasının ve UAD’nin 26 Ocak tarihli kararına saygı gösterilmesinin önemini bir kez daha vurgular” denildi. İsrail’in Refah’a saldırı planının ve bölgedeki gelişmelerin, 19 Şubat’taki AB dışişleri bakanları toplantısında ele alınacağı bildirildi.
BM: REFAH’TA İNSANİ DURUM GİDEREK KÖTÜLEŞİYOR
BM Sözcüsü Stephane Dujarric de dün düzenlediği günlük basın toplantısında, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nden (OCHA) gelen bilgileri aktararak, İsrail’in Refah kentine yönelik hava saldırılarının yoğunlaştığını ifade etti.
Sürekli ve güvenilir gıda tedarikinin önlendiğini vurgulayan Stephane Dujarric, Gazze’deki güvenlik durumu, sınır kapanmaları, ithalat kısıtlamaları ve temel altyapıların zarar görmesi nedeniyle gıda güvensizliğinin çok kritik seviyeye ulaştığını kaydetti.
Dujarric, Refah’ta insani durumun giderek kötüleştiğini, insanların gıda için kamyonları durdurmaya başladığını belirterek, özellikle çocuklar, yaşlılar ve sağlık sıkıntısı olan insanların gıdasızlık nedeniyle daha büyük risk altında olduğuna dikkat çekti.
WSJ: ABD, İSRAİL’E SİLAH GÖNDERMEYİ PLANLIYOR
ABD Başkanı Joe Biden dün Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile yaptığı görüşmelere atıf yaparak, “Rehineleri çıkarabilmek için geçici bir ateşkes olmalı. Bu (süreç) başladı. Bunun gerçekleştirilebilmesi için umutluyum. Ayrıca umarım İsrail, bu arada (Refah’ta) geniş çaplı bir kara işgaline girişmez” dedi.
Fakat ABD basınına yansıyan haberlerde, Biden yönetiminin, ‘ateşkes’ çağrıları ve çabalarına rağmen İsrail’e bomba ve diğer silahları göndermeyi planladığı ifade edildi. The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre, ABD Gazze’de ‘ateşkes için bastırıyor olsa da Biden yönetimi İsrail’in boma ve diğer silahları göndermeyi planlıyor.’
Buna göre, ABD tarafından İsrail’e gönderilmesi planlanan silahlar arasında MK-82 bombaları, KMU-572 Müşterek Doğrudan Saldırı Mühimmatı ve ateşleyici fünyeleri içeriyor. Söz konusu silahların bedelinin ‘onlarca milyon dolar’ olduğu tahmin ediliyor.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)
GÜNDEM
21 Kasım 2024SPOR
21 Kasım 2024GÜNDEM
21 Kasım 2024SPOR
21 Kasım 2024SPOR
21 Kasım 2024GÜNDEM
21 Kasım 2024GÜNDEM
21 Kasım 2024