Yeniden Refah anayasa değişikliği için şartlarını açıkladı: Bunlar olduktan sonra iş birliğine varız

Yeniden Refah Partisi (Yeniden Refah) Genel Başkan Yardımcısı ve Siyasi İşler Başkanı Suat Kılıç, partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından açıklama yaptı.

ANKA Haber Ajansı'nın haberine göre, MYK toplantısında ulusal ve bölgesel konuların ele alındığını aktaran Suat Kılıç, ''Türkiye genelinde yüzde 7 oy ortalaması ile üçüncü sırada çıktığımız yerel seçimler sonrasında belediyelerimize yönelik çalışmalarımızla ilgili organizasyon faaliyetlerimiz devam etmektedir'' dedi.

Kılıç, belediyelerde bütçenin nasıl yapılacağını, belediyenin nasıl borçsuz yönetileceğini, israfın nasıl önleneceğinin örneklerini göstermek üzere Yeniden Refah Partisi’nin belediye başkanlarının, parti genel merkezinin öncülüğünde çalışmalar gerçekleştireceğini ifade etti.

"Belediye başkanlarımızın yanında olacağız ve yardımına koşacağız" diyen Kılıç, "Seçim öncesinde halkımıza vermiş olduğumuz yerel yönetimler sözümüzün gereğini yerine getirmek üzere hep birlikte elimizi taşın altına koyacağız" şeklinde konuştu.

Kılıç’ın basın açıklamasından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

'ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNDE DESTEK VERİLMESİ GEREKENE DESTEK VERİRİZ'

"Türkiye’nin gündeminde anayasa değişikliği var. Henüz imzalanmış, resmileşmiş ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na iletilmiş bir metin olmadığından dolayı detaylarına giremiyoruz. Ama Türkiye’nin yönetimini kolaylaştıracak, vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artıracak, hükümetin sorunun çözümü önünde 'engel' dediğini problemlerin ortadan kaldırılmasına katkı sağlayacak bir maddeler bütünü gelirse Yeniden Refah Partisi, hukuk kurullarında, siyaset organlarında değerlendirmelerini yapacak. Gerek gördüğü çerçeve zeminde destek verme ya da vermeme şeklindeki kararını ortaya koyacaktır.

Yeniden Refah Partisi’nin duruşu açık ve nettir. Doğruya doğru, yanlışa yanlış diyoruz. Getirilecek maddelerin de doğrusuna doğru, yanlışına yanlış diyeceğiz. Destek verilmesi gerekene destek veririz. Asıl olan Türkiye’nin daha yönetilebilir bir ülke olması. Görmediğimiz bir anayasa değişikliği maddelerine destek vermemiz kabul edilebilir değildir. Yeter ki Meclis’te partiler bir araya gelsin ve uzlaşı sağlansın."

'EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI ASGARİ ÜCRET KADAR OLMALI'

"Yeniden Refah Partisi olarak en düşük emekli aylığının asgari ücretle eşdeğer bir düzeye çıkarılmasıyla ilgili talebimizi bir kez daha yeniliyoruz. Bayram ikramiyesinin de emeklimizin de kurban kesebileceği bir rakama yükseltilmesini hükümetimizden talep ediyoruz. Emeklilerimizin bayram sevincini yaşamasında büyük bir toplumsal yarar vardır. Geçim derdinin ortadan kaldırılması her şeyden evvel Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yeni kaynak paketi üretmesiyle mümkün olacaktır. Yeni paket üretirken, yeni zamlarda, vergilerden, harçlardan özenle kaçınılmalıdır."

'SEÇİM VE BAYRAM TRAFİĞİNE BAKILDIĞINDA İTTİFAKTA OLMADIĞIMIZ GÖRÜLMEKTEDİR'

('Yeniden Refah Partisi olarak kendinizi hâlâ Cumhur İttifakı paydaşı olarak görüyor musunuz?" sorusu üzerine) "Her iki parti yetkilileri tarafından gerekli açıklamalar yapıldı. Seçim öncesinde de açıklamalar yapıldı. Seçim ve bayram trafiğine bakıldığında, en son resepsiyon trafiğine bakıldığında ittifakta olmadığımız görülmektedir. Ama bu demek değildir ki Türkiye’nin hayrına, milletimizin esenliğine olan konu başlıklarında Yeniden Refah Partisi geri duracaktır. Türkiye için gereken ne olursa Yeniden Refah Partisi her türlü katkıyı vermeye, her zaman her zeminde hazır olacaktır. Bu anayasa konusunda olabilir. Ekonomideki bir problemin çözümü hususunda olabilir. Her doğru konuyu parti olarak desteklemeye devam edeceğiz."

'CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUCUNU ETKİLEYEN PARTİ OLMAKTAN YANA PİŞMANLIĞIMIZ YOK'

"Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın içinde olmaktan, paydaşı olmaktan, Cumhurbaşkanlığı seçiminde seçimi etkileyen ve sonuca doğrudan tesir eden parti olmaktan yana Yeniden Refah Partisi’nin bir pişmanlığı yoktur. Türkiye’nin tarihi bir dönemecinde, o günün koşullarında olması gerekeni yaptığı konusunda kurullarımız, o günkü duruşu neyse bugün de aynı duruşu korumaktadır. Bu ittifaklar seçim arifesi gündeme geldiğine ve yakın tarihte bir seçim olmadığına göre ittifaklarla ilgili yeni yaklaşımlarla ilgili konuşmak için çok erken."

'OLMAZSA OLMAZLARIMIZ BELLİ'

"Anayasa değişikliği talepleri gündeme geldiğinde kendi beklentilerimize ilişkin çalışmalarımızı başlattık ve devam ettiriyoruz. Katkı veren taraf olmaktan çekinmeyiz. Yeter ki bizim değiştirilmesine evet diyeceğimiz maddelerle Türkiye’nin sorunları çözüme kavuşsun. Olmazsa olmazlarımız bellidir. Kuvvetler ayrılığının kuvvetlendirilmesi lazım. Yasama, yürütme ve yargı arasındaki net sınırların net bir şekilde belirlenmesi lazım. Bağımsız yargının adaleti tecelli ettireceği koşulların oluşturulması lazım. Bunlar olduktan sonra iş birliğine varız. Yeni anayasa değişikliği talebi AK Parti’den de gelse, Yeniden Refah Partisi’nin ilke ve değerleriyle bağdaşmak kaydıyla bu teklife evet deriz. Ama görünen o ki parlamentoda çoğunluk AK Parti ve MHP’de. Bu değişiklik kısa sürede konuşulup karara bağlanabilecek bir konu değil. Somut teklif geldiğinde söylenecek sözümüz olacaktır.''

(HABER MERKEZİ)